Amnesia: The Dark Descent (PC)
Amnesia je first person survival horror game. Nije pucacina, ne pokusavaju te zastrasiti hrpom cudovista iz dubina (iako ima i toga), nemas oruzja, nikakvo sredstvo obrane.
Na njihovoj stranici (
www.amnesiagame.com) kazu da se moze igrati i na Mac OS X i na Linuxu (
), ja sam je igrala na WinXP. Demo se moze besplatno DL-ati s njihove stranice, ali mislim da ni sama igra nije previse skupa.
Ima Lovecraftovski stih,a od drugih igara usporedjuju je s Call of Cthulhu, Penumbrom (isti su autori) i Alone in the Dark (ako to sto vama znaci, ja od svega toga nisam jos nista igrala).
Eh, ja cu vam ponuditi vrlo subjektivni dojam. Naime, jedan od komentara na koje sam naletila na netu: "Amnesia, confirmed for unplayable for being too scary". Shvacam sto je autor citata htio reci, jer ja nisam igru zavrsila. Presla sam mozda trecinu, i vec par tjedana se ne mogu natjerati da nastavim. Zasto? Pa, idemo redom.
Prvo, sama prica je super. Tipicni survival horror, glavni lik je Daniel koji se probudi u dvorcu s amnezijom, ne zna tko je ni kako je tamo dosao niti sto se dogodilo. Kroz igru saznajemo cijelu pricu, ima puno point&click elemenata i kojekakvih zagonetki i zakucki koje moras rijesiti. Nista previse tesko, vrlo zabavno.
Naravno, sve dok ti je Sanity dovoljno visok.
O, da, nas Daniel se boji mraka. Sto ce reci da sto vise hoda po mraku, to mu vise Sanity opada. I ne samo njegu nego i igracu - nije bas lako igrati kad se pojavi nekakav cvrckavi zvuk koji ti jede zivce, slika se iskrivljuje i postaje mutna, kontrole postaju sve gore, Daniel sve panicnije dise, kasnije ti pocnu i nekakve bube hodati po ekranu, da ne spominjemo one stare trikove s glazbom i mracnim hodnicima 'n' stuff. Autori igre su si dali truda, svaka im cast. Ali ja nisam ni dosla od onog stvarno friki dijela. Navodno kasnije te i neka bica pocnu napadati, i ako hodas po svjetlu te lakse nadju... Nagadjam da za preci igru je potrebno pronaci ravnotezu izmedju sigurnosti u mraku i zdravog razuma ali i opasnosti na svjetlu.
„Went a bit mad, saw a man, then this clicking sound started and it was getting gradually louder, it was at that time I thought FUCK EVERYTHING ABOUT THIS, shut down the game, took off my headphones and turned the light on.“
Ovako sam ja otprilike zavrsila. Do mracnih stvari iz dubina nisam nikada dosla. U jednom trenutku ti samo uleti hint da sa shift trcis... I onda se zapitas od cega ces morati trcati. True horror is in the expectation... nakon tog hinta toga sam prosla in game mozda jos 15-20 min, ali nisam mogla dalje. Ne mogu. Ne zelim znati od cega se mora bjezati. Mozda se jednom natjeram da je opet pokrenem, ali sumnjam da cu je tako lako prijeci. Igrala sam po 15min i onda imala 15min pauzu. Iznimno je atmosfericna, teska, psihicki te jebe u zdrav mozak (pardon my french). Drugim rijecima, prokleto je dobra igra. Za jednog njubija kao sto sam ja
Nekoliko reviewa ljudi sa vise iskustva--
GamespotPC IGNZero Punctuation__________________________
nadam se da ne smeta, malo sam oduzila