''Anime Klub Rijeka'' 51000 Rijeka, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6- GKR ogranak Stribor

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Akira, 1988

Poll

Ocjena:

[ 0 ]
    Akira, 1988 Bar_left0%Akira, 1988 Bar_right [0%] 
    [ 0 ]
    [ 0 ]
    [ 1 ]
    Akira, 1988 Bar_left33%Akira, 1988 Bar_right [33%] 
    [ 2 ]
    Akira, 1988 Bar_left67%Akira, 1988 Bar_right [67%] 

Ukupno glasova: 3
    Acrodyn
    Acrodyn

Broj postova : 449

Akira, 1988 Empty Akira, 1988

Postaj  Acrodyn 03.02.11 0:41

I tako kada znam da na forumu ima osoba više koja je pogledala Akiru ( hvala Byaki Very Happy ) NAPOKON mogu otvoriti ovaj topic! Pa bilo je i vrijeme... Smile Vidim da mi je ovaj anime praktički postao trademark u klubu, pa zašto to ne i nastaviti. Ponosim se svojom titulom. Very Happy

Otvorio sam ovaj topic u Anime podforumu jer pretpostavljam da nije puno ljudi pročitalo mangu, a mislim da je možda nešto više ljudi pogledalo ovaj klasik.
    Ako niste čitali mangu, nemojte trošit vrijeme na moj topic ovdje!! Very Happy Very Happy

Da počnem od početka. Akira je remek djelo. ^^

Akira je priča o dvojici prijatelja od malih nogu koji se spletom različitih okolnosti nađu na različitim stranama i posjedujući različite stavove.
    I to je meni i najdraži element ovoga animea. Kemija između likova. Byaki već bio i spomenuo kako likovi nisu najviše razrađeni, što je i istina, ali mora se sagledati da je ovo film. U filmu se to ne može napraviti na isti način kako se može odraditi u seriji. Ali ja to ne vidim kao velik minus. Sve što moramo znati je dobro odrađeno i to čak i jako dobro za jedan film. ( Jako volim i GITS film, ali tamo su mi likovi znatno manje zanimljivi nego ovdje)

Da pričam malo o radnji za ljude koji nisu upoznati sa njom. =)

Prvo ću spomenuti da je Akira jedno od prvih cyberpunk djela. Cyberpunk je originalno započeo sa rominima Williama Gibsona, ali oni su napisani poslije mange Akire, tako da se pitam da li je možda on pročitao akiru. Meni se čini da ima dosta elemenata. =)
    Iako je akira cyberpunk po mnogo stvari, Akira zapravo više teži ovom 'punk' djelu cyberpunkea, tako da znate što možete očekivati. =)

Radnja je smještena u distopijski uređeni Neo-Tokyo koji se obnovio nakon tajnovitog napada koji je bio uništio grad. ( taj segment je objašnjen kasnije)
    U centru priče je jedna maloljetnička bikerska banda koja praktički samo čini nevolje i radi sr*nja po gradu. Naime, oni su siročad koji su od malih nogu živjeli zajedno bez roditelja. Oni su međusobno jedina obitelj te si znače mnogo više od samih prijatelja. (not in a gay way, damn it! )
    Igrom slučaja jedan od prijatelja nađe se u kontaktu sa mističnim dječakom izboranoga lica i telekinetičke moći. Dječak biva odvezen u bolnicu te podložen eksperimentima. U tom trenutku znanstvenici shvate da i on ima potencijalne telekinetičke moći. Dobro je spomenuti i da družba koristi amfetaimine, koji izgleda uz još dodatnih par elemenata mogu potaknuti takvo nešto.

To je samo početak radnje. Dodajte: vojsku, kult koji nagoviješta dolazak mesije zvanog "Akira" i awesome rampage osobe sa božanstvenim moćima. Priceless.. =)

U slučaju mange: Sve spomenuti iz animea +: Gang wars, Apocalypse, Post-apocalypse, Neo-fašistički režim, diktatura, genocid.... Ima dosta više materijala, uglavnom. Very Happy

Spoiler:

Eto, jedan mini review. Ja sve pišem na svoj način, tako da ne očekujte služben review od mene. Wink

Sada je: 21.11.24 12:40.